Nederland voor Europese rechter om dierproeven

Nederland moet voor het Europese Hof van Justitie verschijnen omdat het te weinig heeft gedaan om het gebruik van proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek terug te dringen. De Europese Commissie vindt dat Nederland Europese wetgeving niet snel genoeg toepast. De procedure kan Nederland een boete opleveren.

De Europese richtlijn die het welzijn van proefdieren beschermt, had twee jaar geleden al in de Nederlandse wet verankerd moeten zijn. De Nederlandse wet op dierproeven is niet toereikend, vindt de Europese Commissie. De commissie wil dat Nederland ruim vijftigduizend euro betaalt voor elke dag dat het niet aan de Europese regels voldoet.

In januari vorig jaar werd Nederland al officieel gewaarschuwd, wat in de ogen van Brussel niet het gewenste resultaat had.

2014-10-16