Opstelten: logisch dat strijd tegen IS strafbaar is

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het ‘heel logisch’ dat Nederlanders die actief deelnemen aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië in beginsel strafbaar zijn. Dat zei Opstelten vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De bewindsman reageerde op de mededeling van het Openbaar Ministerie van donderdag dat de drie leden van motorclub No Surrender die aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS gewoon onder het Nederlandse strafrecht vallen en kunnen worden vervolgd als zij misdrijven plegen.

“Het is gewoon de toepassing van de wet”, zei Opstelten daar vrijdag over. “En elke situatie zal in maatwerk bekeken worden.” De bewindsman wilde niet op specifieke zaken ingaan. “Maar ik constateer dat het Openbaar Ministerie dit doet en dat standpunt heeft en dat is op zichzelf heel logisch.”

Vorige week wilde Opstelten nog niet expliciet zeggen dat Nederlanders die aan de zijde van de Koerden strijden ook strafbaar zijn, net als de ‘jihadreizigers’ die zich aansluiten bij IS. “Het jihadistisch actieprogramma is gericht op bestrijding van IS en de jihad”, herhaalde hij keer op keer op vragen over Nederlanders die zich bij de Koerden aansluiten.

Opstelten sprak tegen dat iets is veranderd in de opstelling van justitie. “Nee, helemaal niet. Gewoon, er is een wet en die wordt toegepast. En het Openbaar Ministerie bekijkt dat en zegt ook: zaken zijn strafbaar en het is maatwerk om dat te beoordelen in elke situatie.”

2014-10-17