’Teeven gaf crimineel Cees H. strafvermindering’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft in zijn tijd als officier van justitie de regels geschonden door crimineel Cees H. strafvermindering te geven. Dat schrijft het AD maandag op basis van het boek ‘Fred en de Wet’ van onderzoekjournalist Wim van de Pol, dat dinsdag verschijnt.

Teeven gaf H., met wie hij ook al een schikking trof, in 2000 een positief gratieadvies, aldus Van de Pol. Ook schrapte Teeven een door de rechter uitgesproken straf voor een ontsnappingspoging uit de Bijlmerbajes in 1985. Dit ging in tegen het advies van toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD).

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten dat het om oud nieuws gaat. Hij wijst erop dat voormalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD) in 2002 in antwoord op Kamervragen al uitvoerig is ingegaan op de kwestie. Korthals schreef toen dat het OM rondom de gratieverlening ‘onvoldoende zorgvuldig’ is geweest. Daarmee is de zaak destijds politiek al afgedaan, aldus de zegsman.

Teeven kwam in maart ook al in opspraak door de deal die hij sloot met H. De staatssecretaris had een deal gesloten waarbij het leek alsof H. 750 duizend euro betaalde, maar waar de overheid uiteindelijk zo’n vijf miljoen euro voor H. witwaste. Volgens Van de Pol is onderbelicht gebleven dat bij die deal een geheime ‘side letter’ hoort.

Vrij Nederland meldde in maart dat Teeven in 1998 ook al een deal met H. zou hebben gesloten. Deze deal hield in dat H. afstand deed van zes tot zeven miljoen waarop het Openbaar Ministerie beslag had gelegd. In ruil zou H. worden vrijgelaten. Teeven zou de gratieverlening voor H. echter niet voor elkaar hebben gekregen, waardoor de deal niet doorging.

Cees H., bijgenaamd Puk vanwege zijn geringe lengte, verdiende geld door het importeren van cocaïne en hasj. In 1984 werd hij gearresteerd voor drugshandel en veroordeeld tot negen jaar cel. Hij ontsnapte een jaar later en bleef tot 1993 onvindbaar voor justitie. Dan loopt hij als autohandelaar tegen de lamp en moet hij weer de cel in. Justitie wil een deal met hem sluiten om geld te vorderen dat H. met drugshandel verdiende. Door deze deal raakt Opstelten in opspraak.