PvdA kan leven met plannen leaserijders Wiebes

De PvdA kan leven met de nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders die het kabinet in petto heeft, maar echt enthousiast is Tweede Kamerlid Ed Groot niet. Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het belastingplan voor volgend jaar van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) in de Tweede Kamer.

De plannen voldoen aan de criteria die de PvdA stelt. Zo moeten de voorstellen bijdragen aan de milieudoelen zoals vastgelegd in het energieakkoord. De plannen van Wiebes voldoen daaraan. “Maar er kunnen ook andere varianten komen die daar ook aan voldoen”, zei Groot er meteen achteraan. “Ben ik mordicus tegen? Nee”, klonk het zuinigjes.

Groot wilde niet reageren op de kritiek die coalitiepartner VVD uitte. Helma Neppérus eiste maandag dat Wiebes zijn voorstellen voor hogere lasten voor leaserijders zou intrekken. Het Kamerlid zei ‘overvallen’ te zijn door de plannen van partijgenoot Wiebes, die volgens haar ‘bepaalde categorieën auto’s pampert’. Neppérus kondigde een amendement aan waarmee zij de lastenverzwaring uit het Belastingplan wil halen.

Wat de liberaal betreft worden elektrische en semi-elektrische auto’s meer belast en de overige auto’s minder. Groot wil eerst het voorstel van de VVD zien, zei hij in een reactie. Dat voorstel moet ook voldoen aan de doelstellingen uit het Energieakkoord. “Om de doelstellingen te behalen zul je elektrisch en semi-elektrisch rijden moeten stimuleren”, aldus Groot.