Tweede Haagse jihadverdachte op vrije voeten

Een 40-jarige jihadverdachte uit Den Haag mag zijn proces in vrijheid afwachten. Hij mag echter niet naar het buitenland en moet contact houden met de reclassering. Ook wordt hij verplicht deel te nemen aan een deradicaliseringstraject, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag na berichtgeving van Omroep West.

De verdachte werd vorige maand opgepakt. Volgens het OM speelt de vrijgelaten man slechts een ‘geringe rol’ in het jihadonderzoek Context. De Hagenaar zou lid zijn van een ‘criminele organisatie met terroristisch oogmerk’. Hij wordt niet verdacht van het ronselen van potentiële jihadstrijders.

Het OM heeft zich niet tegen de vrijlating verzet. De kans is niet groot dat de Hagenaar een tweede keer de fout ingaat, aldus een woordvoerder van het OM.

In de Haagse jihadzaak staan zeven verdachten terecht. Twee weken geleden werd een van hen al vrijgelaten. Vijf anderen zitten nog vast, onder wie Azzedine C. Het OM ziet hem als het kopstuk van de jhadistengroep. Volgende week maandag staan de eerste drie verdachten voor de rechter, aldus de woordvoerder.