Nederlandse F-16 leidt aanval op IS

Een Nederlandse F-16 heeft vrijdag in Irak een luchtaanval met vijftien vliegtuigen op Islamitische Staat (IS) geleid. Het eskader bombardeerde munitieopslagcomplexen en commandocentra van de terreurorganisatie, meldt het ministerie van Defensie maandag.

De aanval vond plaats bij Mosul in het noorden van Irak. De F-16 gaf leiding aan onder meer drie andere Nederlandse straaljagers en een Amerikaanse B-1 bommenwerper. Ook vloog een Awacs-surveillancetoestel mee. Nederland mocht de operatie leiden omdat het goede prestaties boekt tijdens de missie, aldus Defensie.

Naast de Verenigde Staten en Nederland deden nog drie andere coalitiepartners mee aan de operatie. Het was voor het eerst sinds 1994 dat een Nederlands vliegtuig een bombardementsmissie leidt, aldus Defensie. Toen voerden veertig NAVO-vliegtuigen een aanval uit op het vliegveld Udbina in Kroatië.