‘EU-landen wisten sinds 17 oktober van naheffing’

De lidstaten van de EU weten sinds 17 oktober van de naheffingen die de Europese Commissie oplegt. Dat heeft eurocommissaris Jacek Dominik, verantwoordelijk voor de Europese begroting, maandag gezegd.

“De lidstaten zijn volledig geïnformeerd, dus iedereen wist ervan”, zei Dominik. De kwestie stond na 17 oktober op de agenda voor twee vergaderingen, waaronder een bijeenkomst van alle ministers van financiën. Geen van de EU-lidstaten heeft vragen gesteld. De ophef die vorige week ontstond, nadat het overzicht van naheffingen uitlekte, kwam voor de Europese Commissie als een verrassing.

Dominik, een Pool die voor enkele maanden lid is van de Europese Commissie, benadrukte dat de hoogte van de afdrachten van alle EU-landen geregeld wordt herzien. Sommige landen moeten meer betalen, andere krijgen geld terug. De verschillen zijn ditmaal groter dan anders omdat een aantal slepende meningsverschillen tussen lidstaten en het Europees statistisch bureau zijn beslecht.

De totale omvang van het EU-budget gaat niet omhoog, zei Dominik. Verder benadrukte hij dat de naheffingen zijn gebaseerd op cijfers die zijn aangeleverd door de nationale statistiekbureaus, en onafhankelijk gecontroleerd door het Europese statistische bureau Eurostat.

De uitlatingen van Dominik lijken in strijd met verklaringen van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens hen heeft Nederland op ambtelijk niveau wèl om opheldering gevraagd over de naheffing, nadat de cijfers op 17 oktober waren meegedeeld.

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op de mededelingen van de Europese Commissie, zegt een woordvoerder desgevraagd. Dinsdag gaat er een brief naar de Tweede Kamer, die om opheldering heeft gevraagd.

De naheffingen lekten donderdag uit en leidden tot grote ophef. Nederland moet 642 miljoen euro bijbetalen. De grootste naheffing, van ruim 2,1 miljard, is voor Groot-Brittannië. De bedragen moeten voor 1 december zijn overgemaakt. Anders kan de Europese Commissie een boete opleggen.

De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat hij niet van plan is te betalen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is wel bereid het geld over te maken, mits de naheffing gebaseerd is op correcte cijfers. Daarover is zijn ministerie in overleg met Brussel.