Oktober was extreem warm

De maand oktober was buitengewoon warm. Met nog drie dagen te gaan is al duidelijk dat afgelopen maand waarschijnlijk de boeken in gaat als op de twee na warmste oktober sinds het begin van de metingen in 1901. Met ongeveer 13,5 graden moet deze oktober alleen die van 2001 (14,2 graden) en 2005 (13,6 graden) voor laten, meldt Weeronline dinsdag.

Het jaar 2014 ligt door de warme oktobermaand nog steeds op koers om als warmste jaar ooit te worden genoteerd. Van de tien maanden die achter de rug zijn waren er negen warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur dit jaar is 12,8 graden.

De warmte deze maand ging gepaard met de eerste herfststorm van het jaar. Vorige week dinsdag en woensdag werden aan de kust windstoten tot 108 kilometer per uur gemeten. Ook viel er die dagen veel regen. Over de hele maand genomen was de regenval normaal.

De laatste week van oktober verloopt rustig. Door een hogedrukgebied is er kalm weer met mist en laaghangende bewolking, maar ook met veel zon.

2014-10-28