Basisschool komt weg met ‘domme’ Zwarte Piet

De Zwarte Piet op een Utrechtse basisschool heeft weliswaar ‘discriminerende aspecten’, maar de traditionele viering kan dit jaar nog door de beugel. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag geoordeeld. Doordat de school een discussie over de rol van Zwarte Piet is begonnen, voldoet de organisatie aan de zorgplicht.

 Het college vindt dat bij de sinterklaasviering op de school sprake is van een ‘jaarlijks terugkerende negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur’. Daarom adviseert het mensenrechtencollege Zwarte Piet volgend jaar van discriminerende aspecten te ontdoen.

 Het bestuur van de Utrechtse scholenkoepel waar de basisschool onder valt is wel een discussie begonnen over Zwarte Piet. Daardoor is het vieren van sinterklaas met Zwarte Piet nu niet discriminerend, aldus het college.

 De moeder van een donkere leerling wilde dat de Prof. Kohnstammschool Zwarte Piet zou verbieden, omdat sprake was van een racistische karikatuur. Opdrachten waarbij kinderen de spelfouten van Zwarte Piet moesten corrigeren zouden suggereren dat donkere mensen dom zijn. De vrouw wilde niet dat kinderen aan dat soort stereotypen werden blootgesteld.

 Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt of wetgeving over het gelijkheidsbeginsel wordt nageleefd. Het oordeel van het college is niet bindend, maar met een uitspraak van het college kan eventueel wel naar de rechter worden gestapt.

 2014-11-04