Coalitie wil pop-up bij illegale downloadsites

Internetters die op het punt staan films of muziek te downloaden uit illegale bron, moeten worden gewezen op legale alternatieven. Dat bepleiten de coalitiepartijen VVD en PvdA, bevestigt een woordvoerder van de VVD dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wijst erop dat driekwart van de Nederlanders kiest voor legale diensten als Spotify en Netflix. “Tegelijkertijd is er een groep mensen die kiest voor materiaal uit illegale bron. Ik vind dat we die groep moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid door de internetaanbieders een copyrightwaarschuwing te laten tonen wanneer sites worden bezocht die materiaal illegaal aanbieden”, stelt de VVD’er.

“Door mensen te wijzen op de alternatieven die er zijn voor het downloaden uit illegale bron vergroten we de kans dat meer mensen kiezen voor het legale alternatief”, aldus de liberaal. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het auteursrecht. Van Wijngaarden vindt dat werk moet lonen. “Als je kiest voor illegaal downloaden maak je het moeilijk voor schrijvers om te blijven schrijven en voor televisiemakers om nieuwe programma’s te ontwikkelen.”

2014-11-04