Schilderwijkse belager camerajournalist moet cel in

Een 29-jarige man uit Den Haag krijgt zes weken cel voor het mishandelen van een journalist tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk in augustus. Ook moet hij nog een deel uitzitten van een eerdere straf wegens een serie diefstallen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De politierechter achtte bewezen dat de man, Mimoun D., de journalist van Novum en Zoomin heeft aangevallen, terwijl die in rust zijn werk behoorde te kunnen doen. Ook heeft D. meegedaan aan het gooien van stenen naar de politie. Alleen een gevangenisstraf is daarom passend, oordeelde de rechter. Ook moet D. een kleine 1800 euro schadevergoeding betalen aan de journalist. Het slachtoffer kreeg klappen en zijn camera werd vernield.

D. was ten tijde van het incident net voorwaardelijk vrijgelaten. Hij had 28 maanden cel gekregen wegens een serie diefstallen. Van die straf moet hij nu alsnog honderd dagen uitzitten. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, zit hij sinds het incident vast. Deze periode wordt van de honderd dagen afgetrokken.

Het vonnis is vrijwel gelijk aan de eis van justitie. Alleen de schadevergoeding valt iets lager uit dan gevorderd. De advocaat van D. had vrijspraak gevraagd, onder meer omdat niet voldoende zou zijn bewezen dat D. inderdaad de man is die te zien is op camerabeelden van het incident.

Tegelijk met D. stonden nog zeven verdachten terecht die onder meer stenen naar de politie zouden hebben gegooid tijdens de rellen in de Schilderswijk, die ontstonden na een demonstratie van extreemrechtse activisten tegen de islamitische terreurorganisatie ISIS. Vijf verdachten kregen taakstraffen tussen dertig en tweehonderd uur. Een verdachte kreeg een boete wegens het beledigen van agenten. Een ander werd vrijgesproken.

2014-11-04