Teeven zint op maatregelen tegen id-fraude

Het kabinet zint op nieuwe maatregelen tegen identiteitsfraude door Oost-Europeanen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft er wel oren naar om meer systemen aan elkaar te koppelen om zo te voorkomen dat zij zich onder verschillende namen inschrijven en zo vaker een uitkering kunnen ontvangen, zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Teeven denkt aan het opnemen van buitenlandse persoonsnummers in de basisregistratie van personen. Ook zouden de mogelijkheden die biometrische gegevens bieden ruimer moeten worden toegepast, zei hij in een reactie op de onthulling van RTL Nieuws over de nieuwe vorm van identiteitsfraude. De bewindsman wil de Kamer nog voor de kerst informeren over de precieze maatregelen die hij wil treffen.

RTL Nieuws meldde de nieuwe vorm van identiteitsfraude op basis van een vertrouwelijk politierapport. Het gaat om Oost-Europeanen die al in Nederland staan ingeschreven, in het land van herkomst hun naam laten wijzigen en zich vervolgens nogmaals in Nederland aanmelden met die nieuwe naam. Zo kunnen ze vaker bijstand of huurtoeslag aanvragen, ook bouwen ze meerdere keren AOW en kunnen ze meerdere leningen afsluiten.

CDA’er Peter Oskam die de kwestie aankaartte sprak van een ernstige zaak en wilde weten waarom de Tweede Kamer niet eerder is ingelicht. Teeven zei dat hij pas sinds maandag van het rapport weet, maar dat de eerste signalen van mogelijke fraude eind vorig jaar al binnenkwamen. Een eerste onderzoek leverde vijftigduizend gevallen op, maar er hoeft niet in alle gevallen sprake te zijn van fraude. Er kan ook sprake zijn van een legale naamswijziging, aldus Teeven.

2014-11-04