‘Turkse Ali T. nieuwe verdachte in moordzaak Endstra’

De Turkse Nederlander Ali T. heeft vastgoedhandelaar Willem Endstra vermoord. Dat beweert althans Hidr K., een nieuwe getuige van het Openbaar Ministerie. Dat schrijft Vrij Nederland. Het blad baseert zich op meerdere betrokkenen bij de strafzaak.

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de berichtgeving. De woordvoerder verwijst naar de zitting van maandag tegen drie mannen die van betrokkenheid bij de moord worden verdacht. Het drietal, dat op vrije voeten is, wordt er al jaren van verdacht de hand in Endstra’s liquidatie te hebben gehad. Tijdens de zitting wordt meer bekend worden over de nieuwe getuige, wilde het OM slechts kwijt.

Endstra werd in 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor in Amsterdam. De Rus Namik Abbasov, die in 2011 werd gearresteerd, werd lange tijd gezien als de moordenaar maar hij overleed enkele maanden na zijn aanhouding aan een hersenbloeding. Zijn dna was wel gevonden op het vuurwapen dat bij de moord op Endstra was gebruikt.

Update:

 

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is op 17 mei 2004 geliquideerd door drie mannen, om er zeker van te zijn dat hij ook echt het leven zou laten. Een van hen was in elk geval Ziya G., een nog steeds voortvluchtige verdachte. Dat heeft een nieuwe getuige, Hidr K., verklaard.

K. wijst ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na twee dagen alweer gaan. Het Openbaar Ministerie heeft K.’s verklaringen onlangs aan het dossier toegevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen.

Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik Abassov in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Abassov overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

2014-11-10