Twijfel aan kritisch rapport over Turkse Nederlanders

Een onderzoek naar moslimjongeren in Nederland dat vandaag is gepubliceerd, heeft zorgelijke resultaten opgeleverd. Het onderzoek uitgevoerd door Motivaction kijkt naar de houding en opvattingen van Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren ten aanzien van de ontwikkelingen in de Arabische regio en Turkije.
Volgens het rapport ‘beoordelen’ beide groepen het uitroepen van het kalifaat door Islamitische Staat (IS) als negatief (74 % van de Turkse Nederlanders en 61% van de Marokkaanse Nederlanders), en vinden democratie essentieel voor de vooruitgang van een land. Maar beide groepen zouden ook verschillen in hun beoordeling van jihadistische strijdgroepen in de regio en de deelname van Nederlandse moslims aan de strijd in Syrie en Irak.

Volgens het onderzoek zouden 87 procent van de Turkse Nederlanders het goed vinden dat strijdgroepen voor verandering in de Arabische regio zorgen.  Tegelijkertijd zou 80 procent van deze jongeren het geweld van deze strijdgroepen tegen niet- of andersgelovigen niet verkeerd vinden. Overigens zou 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren het goed vinden dat er onder Nederlandse moslims steun is voor IS, en 90% ziet Syrië-gangers als helden.

Israël

Het onderzoek dat in opdracht van het Forum instituut is verricht zegt ook dat Turks-Nederlandse jongeren ook positief zouden zijn over de gewapende strijd van Hamas tegen Israel. Maar liefst 89 procent vindt dat.

Verklaring

De onderzoekers van Motivaction komen ook met een mogelijke verklaring voor deze percentages. Volgens hen komt dit bij Turkse jongeren door hun Turkse referentiekader. ‘Zij volgen het nieuws over de regio vooral via Turkse televisie,’ staat te lezen in het rapport.

Reactie Inspraak Orgaan Turken

In een reactie op de percentages laat het Inspraak Orgaan Turken (IOT) weten de cijfers ‘verontrustend’ te vinden. ‘Het brede gevoel in Nederland dat IS een bedreiging vormt voor de veiligheid en de mensenrechten wordt door Turkse jongeren in grote meerderheid niet gedeeld’ aldus het IOT. Volgens het IOT zou ‘het zorgwekkende gegeven’ dat veel Turkse jongeren kritiek op Israel in verband brengen met hun houding jegens de joodse bevolkingsgroep al eerder gebleken zijn uit onderzoek van het IOT.  Daarom heeft de organisatie minister Asscher een plan aangeboden om ‘inspanningen op dat punt te versterken’.

Twijfel

Opvallend is dat volgens het onderzoek 93 procent van de respondenten de winst van president Erdogan bij de recente presidentsverkiezingen in Turkije als positief zouden ervaren. Maar zaols bekend is de Turkse president met 52 procent van de stemmen is gekozen. Volgens sommigen maakt dit het onderzoek minder betrouwbaar. Hoe Motivaction aan dit percentage van 93 procent is gekomen, blijft een raadsel.

Het complete rapport is hier te downloaden.

 

UPDATE:

De ruime steun van Turkse jongeren in Nederland voor gewelddadige groepen als IS is verontrustend. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd tegen NU.nl. 

Hij reageerde op een onderzoek van Motivaction waaruit blijkt dat tachtig procent van de Turkse jongeren het niet afkeurt dat uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen mensen met een ander geloof. Ook vindt tachtig procent van de ondervraagden de terugkeer van jihadstrijders naar Nederland geen probleem.

Asscher noemt het nieuw dat zo veel Turkse jongeren IS lijken te steunen. “We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren.” Hij wil in gesprek gaan met Turkse organisaties en de jongeren zelf.

PVV-leider Geert Wilders wil een debat met Asscher over het onderzoek. “Toen ik eerder dergelijke cijfers noemde, lachte iedereen me uit.”

© Demet TV

11-11-2014