Monitoring Turkse organisaties feit

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de vier Turkse organisaties Diyanet, Milli Gorus, Gulen Beweging en de Suleymanci Beweging gedurende vijf jaar intensief monitoren. Hoe hij dat wil doen laat hij eind januari aan de Tweede Kamer weten als het plan is uitgewerkt. Dat zegt minister Asscher in een vergadering over de ‘parallelle gemeenschap’ woensdag in de Tweede Kamer.

Minister Asscher wil graag weten hoe deze Turkse organisaties de integratie van de Turkse gemeenschap in Nederland beïnvloeden. Daarom gaat hij ‘het gesprek aan’ met deze organisaties. Over de uitkomt van deze gesprekken wordt de Tweede Kamer later geïnformeerd. Volgens de minister is de transparantie bij deze organisaties ver te zoeken.  Ook zou het een probleem zijn dat deze organisaties vanuit Turkije worden opgelegd wat zij in Nederland moeten uitdragen.

Daarom riep SP-Kamerlid Sadet Karabulut de minister op om een veel groter onderzoek in te stellen naar het hele ‘netwerk’ van Turkse organisaties. Karabulut zegt daarover:  ‘Waarom spreken we alleen over monitoring terwijl ik dat netwerk in kaart wil hebben. Bijvoorbeeld de organisaties die gelinieerd zijn aan de Gulen Beweging. Ik merk en zie dat de activiteiten van de Turkse regering via ambassades in Nederland aan het groeien zijn.’ Daarom roept zij de minister op de ‘Turkse inmenging’ uit te zoeken, ‘zodat we daarover in de Tweede Kamer in gesprek kunnen gaan,’ aldus Sadet Karabulut.

12-11-2014

© Demet TV