Bijna diplomatieke crisis door tweet Mustafa Enver

De tweet van de Turkse diplomaat Mustafa Enver waarin hij de twee PvdA-Kamerleden feliciteert met hun vertrek uit de partij, zorgt bijna voor een crisis tussen Turkije en Nederland.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) keurt het af dat een Turkse diplomaat het vertrek van de twee Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie op Twitter heeft toegejuicht. “Dit is een zaak van Nederland”, zei Koenders vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

“Mijn boodschap is duidelijk: het integratiebeleid willen we voeren op een manier die met respect naar alle bevolkingsgroepen is. Daar gaat de Turkse regering niet over.” Koenders is vooralsnog niet van plan om opheldering te vragen bij de Turkse regering. “Het is nu nog een tweetje. Als dat echt een politieke boodschap is die van de Turkse regering komt, gaan we daar uiteraard over spreken. Belangrijkste is te zeggen: dit is een zaak van Nederland en nog meer van de PvdA-fractie.”

Naar aanleiding van het opstappen van Kuzu en Öztürk prees Mustafa Ünver hen. Ik wil de heer Tunahan Kuzu en meneer Selcuk Öztürk feliciteren met hun eerlijke en moedige standpunten”, schreef hij op Twitter. Ünver werkt op de Turkse ambassade in Den Haag en is verantwoordelijk voor ‘religieuze zaken’.

Koenders kreeg bijval van Rutte. “Hier heeft de Turkse regering helemaal niets mee te maken”, zei Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Ook Rutte vindt het nog te vroeg voor diplomatieke stappen. Hij wil net als Koenders eerst nagaan of de gewraakte tweet ook het standpunt van de Turkse regering is.

14-11-2014

© Demet TV