Lange klachtenbrief naar onderzoekers Motivaction

Motivaction heeft vandaag een hele lange klachtenbrief gekregen over zijn onderzoek naar Turkse jongeren in Nederland. De brief is namens acht Turkse organisaties door advocaat Ejder Kose geschreven. De Turkse organisaties hebben vraagtekens over de kwaliteit van het onderzoek van Motivaction. Zo laat advocaat Ejder Kose aan Demet TV weten.

Het onderzoek onder 300 Turks-Nederlandse jongeren van Motivaction zou uitgewezen hebben dat Turkse jongeren Syrië-gangers als ‘helden’ zien. De Turkse organisaties namens wie de brief is geschreven zijn het daar niet mee eens.

 “De publicatie van de enquête heeft zowel in de politiek als in de media veel stof doen opwaaien. Het zult u ook niet zijn ontgaan dat de enquête tot stigmatisering van de Turkse gemeenschap in Nederland heeft geleid,” zo staat te lezen in de brief. De Turkse organisaties zijn van mening dat de enquête “niet alleen de sociaaleconomische positie” van Turks-Nederlandse jongeren maar ook de “sociaal culturele integratie” van deze jongeren belemmert.

In de brief gericht aan zowel Motivaction als opdrachtgever Forum, wordt op precies 22 punten om opheldering gevraagd. Een groot deel van de vragen gaan over hoe het onderzoek inhoudelijk heeft plaatsgevonden en op welke wij de onderzoekers afwegingen hebben gemaakt in het onderzoek.  

Ook integriteitsvragen over medewerkers komen aan bod. Zo ook over oud-Forum-programmamanager Halim el Madkouri die verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude. Hij zou ten tijde van het onderzoek verantwoordelijk geweest zijn voor de afdeling terrorisme en jihadisme. “In hoeverre is de heer Halim el Madkouri betrokken geweest bij deze enquete en/of opdrachtverstrekking aan u,” staat te lezen in de brief aan de onderzoekers.

Forum en Motivaction hebben tot vrijdag 21 november de tijd gekregen om te reageren.

14-11-2014 

© Demet TV

Download hier de volledige brief