PvdA verliest in peiling Maurice de Hond

De Partij van de Arbeid heeft deze week een zetel verloren in de peiling van Maurice de Hond. De partij staat in de poll nu op elf zetels. De daling volgt op de ophef in de partij rond twee Turkse Kamerleden. Ook coalitiepartner VVD leverde een zetel in. De liberalen zouden als er nu verkiezingen waren op 23 zetels kunnen rekenen volgens De Hond.

CDA en D66 profiteerden van de neergang van de regeringspartijen. Beide partijen winnen een zetel. Het CDA komt daardoor op 24 zetels en is virtueel de tweede partij van Nederland. Alleen de PVV, die op 28 zetels blijft staan, is nog groter. D66 staat op 22 zetels en is de vierde partij. De SP krijgt zeventien zetels.

Onder PvdA-kiezers heerst grote onvrede over de regeringsdeelname van de partij. Van de mensen die in 2012 op de partij stemden vindt 51 procent het beter als de sociaal-democraten uit het kabinet zouden stappen. Bij alle Nederlanders is dat aantal overigens ook al 46 procent.

2014-11-16