Bonden vrezen versnippering veiligheidssector

Alle werknemers in de veiligheidssector moeten hun ambtelijke rechtspositie behouden. Dat schrijven de vakbonden ACP, NPB, ACOM, AFMP en de Marechausseevereniging in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een initiatiefwet van CDA en D66. Volgens hen dreigt de sector anders totaal versnipperd te raken.

De politieke partijen willen een eind maken aan de bijzondere rechtspositie van ambtenaren ten opzichte van ‘gewone’ werknemers. Wel moet voor politieagenten, officieren van justitie en militairen een uitzondering worden gemaakt.

Volgens de bonden dreigen veel ambtenaren in de veiligheidssector ‘vogelvrij te worden verklaard’ door het initiatief. Ondersteunend personeel bij de politie, burgerpersoneel bij Defensie en andere veiligheidswerkers zoals gevangenispersoneel en gemeentelijke toezichthouders vallen niet onder voorgestelde regeling waardoor een onwerkbare situatie dreigt te ontstaan, vinden zij.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp lijken de indieners van het wetsvoorstel ’totaal geen oog te hebben voor de staatsrechtelijke consequenties’. “Een visie op de bijzondere positie van werknemers in het veiligheidsdomein ontbreekt volledig”, reageert hij.

“Je kunt veiligheidswerkers, die een directe bijdrage aan het handhaven van de Nederlandse rechtsstaat, niet zomaar gelijkstellen aan andere werknemers. De veiligheidssector dreigt hierdoor totaal versnipperd te raken”, aldus Van de Kamp.

24 februari 2012, 11:02 
©novum