Categories Nieuws Artikelen

Op een na warmste herfst ooit gemeten

De herfst is dit jaar de op een na warmste ooit. De temperatuur in de maanden september, oktober en november komt uit op 12,6 graden, tegen 10,6 graden normaal, meldt weerbureau weeronline.nl woensdag. Alleen de herfst van 2006 was met gemiddeld 13,6 graden warmer.

De verwachte middagtemperatuur van de komende dagen is in de berekening meegenomen, aldus een woordvoerder. Op 1 december begint de meteorologische winter.

De herfst verliep relatief zonnig. Ook viel er betrekkelijk weinig neerslag. Vooral september was droog, met slechts twintig millimeter. Gemiddeld valt in de herfstmaanden zo’n 79 millimeter regen.

Dit jaar kan ook nog de boeken ingaan als het warmste sinds het begin van de metingen, tenzij december erg koud wordt. Daarvoor moet de gemiddelde etmaaltemperatuur in die maand wel uitkomen onder de -1 graden celcius. Dat wil zeggen dat het over de hele dag en nacht gemeten niet warmer moet zijn geweest dan -1 graden.

Bij normale waarden de rest van het jaar komt de gemiddelde jaartemperatuur uit op 11,6 graden. Het warmste jaar tot nu toe was 2006, met gemiddeld 11,2 graden.

2014-11-26