Drie jaar cel voor Syriëganger Maher H.

Syriëganger Maher H. moet drie jaar de cel in. Zijn vrouw Shukri F. is vrijgesproken van alles waarvan ze is beschuldigd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Het stel is ‘islamitisch’ getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.

Tegen de 20-jarige F. uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk zwaarste straf geëist, voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De rechtbank twijfelt er niet aan dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook staat het vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder. Maar omdat vrouwen niet rechtstreeks deelnemen aan de gewapende strijd, is F. vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad.

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan ‘voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk’. Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten.

Na zijn terugkomst in Nederland maakte hij zich bovendien schuldig aan het verspreiden van opruiende informatie, die aanzet tot het plegen van terroristische misdrijven, aldus de rechtbank.

2014-12-01