Nieuwe regeling Turkse dienstplicht

Turkije komt met een nieuwe wet voor het afkopen van de Turkse dienstplicht, echter er verandert niets voor Turken woonachtig in Europa. Met de nieuwe wet kunnen Turken in Turkije die ouder zijn dan 28 jaar nu ook hun dienstplicht afkopen voor een bedrag van 18 duizend Turkse Lira. Omgerekend 6 duizend euro. Dat laat de Turkse premier Ahmet Davutoglu zojuist weten.

Voor Turken die in Europa wonen, was het afkopen van de dienstplicht al mogelijk. Het bedrag wat ze daarvoro moesten betalen was 5 duizend euro, is korte tijd verhoogd naar 10 duizend euro en daarna weer verlaagd naar 6 duizend euro. Europese Turken kunnen hun Turkse dienstplicht tot hun 38ste leeftijd uitstellen. Daarna is verlengen niet meer mogelijk en moeten ook zij de dienstplicht afkopen voor 6 duizend euro.

Een veel gehoorde klacht van Nederlandse Turken is dat dit bedrag te hoog is. Veel jongeren ruilen daarom hun dubbele nationaliteit in voor alleen de Nederlandse.

© Demet TV