Kamerdebat over Turkse kritiek op integratie

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moeten zich daarin verantwoorden voor de manier waarop ze hebben gereageerd op een omstreden verklaring van de Turkse overheid.

Dat heeft de Kamer dinsdag besloten. Ankara beschuldigde Nederland er vorige week van de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen. Koenders vroeg daarop om opheldering bij de Turkse autoriteiten. De Turkse regering stelde daarna dat Turkije geen kritiek heeft op de Nederlandse overheid of politiek en dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er wel zorgen zijn over racistische uitingen in de samenleving.

Voorafgaande aan het debat, dat door de PVV is aangevraagd, moeten de ministers een brief over de kwestie aan de Kamer sturen. Asscher is in het kabinet verantwoordelijk voor het integratiebeleid.

2014-12-02