Slag in Javazee herdacht zonder Beatrix


In Den Haag wordt maandagochtend de slag in de Javazee herdacht, die zeventig jaar geleden plaatsvond. Dat gebeurt in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander. Aanvankelijk zou koningin Beatrix aanwezig zijn bij de plechtigheid, maar zij zegde af vanwege het skiongeval van haar zoon prins Friso.

In de Haagse Kloosterkerk wordt stilgestaan bij de zeeslag die een Japanse invasie van Java moest voorkomen. Op 27 februari 1942 ging schout-bij-nacht Karel Doorman met een eskader van 41 schepen afkomstig uit Nederland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ten onder. Daarbij vonden 915 zeelieden de dood.

Bij de herdenking zijn enkele overlevenden van de slag aanwezig, evenals nabestaanden en minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

27 februari 2012, 12:02 
©novum