Categories Nieuws Artikelen

Lakse werklozen verliezen uitkering


Werklozen die niet actief op zoek zijn naar een baan, verliezen binnenkort tijdelijk hun bijstandsuitkering. Dat is een van de maatregelen van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD) om mensen meer te stimuleren werk te zoeken.

Nu voelt de helft van de ruim driehonderdduizend bijstandsgerechtigden zich niet gedwongen om een baan te vinden. Gemeenten moeten dat veel meer stimuleren, vindt De Krom.

“Slechts een klein deel van de bijstandsontvangers ervaart dat ze de plicht hebben om te solliciteren en daarbij iedere vorm van werk aan te pakken. Dat is onaanvaardbaar”, schrijft De Krom maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast het inhouden van uitkeringen van werklozen wil het kabinet de uitkering afpakken van burgers die agressief zijn tegen werknemers van de sociale dienst of het UWV. Nu is dat juridisch nog lastig.

Werklozen die hun kansen op een baan belemmeren door bijvoorbeeld onaangepast gedrag, worden nu al gekort. In 2010 kregen bijna zesduizend ww’ers om die reden een sanctie van het UWV.

27 februari 2012, 09:11 
©novum