‘Mensen in problemen met bedrag eigen risico’

Het aantal mensen dat het eigen risico van de zorgverzekering niet in een keer kan betalen, neemt in snel tempo toe. Zorgverzekeraars uiten daarover donderdag in het AD hun zorgen.

Bij VGZ betaalden eind 2012 vijftigduizend verzekerden het eigen risico niet in een keer. Een jaar later was dat opgelopen tot 150 duizend, en nu tot ongeveer 250 duizend, zo bevestigt een woordvoerder van de zorgverzekeraar donderdag de berichtgeving. De meeste mensen kiezen voor een regeling van gespreid betalen. Hoeveel mensen helemaal niet kunnen of willen betalen, is niet bekend.

De woordvoerder noemt als een van de oorzaken dat veel mensen kiezen voor een hoog eigen risico, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Als ze dan een keer in het ziekenhuis belanden, moeten ze het bedrag van het eigen risico in een keer neertellen.

2014-12-04