Nederlandse patiënten relatief kort in ziekenhuis

Nederlanders liggen relatief kort in het ziekenhuis in vergelijking met patiënten uit andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een onderzoek van de Europese Commissie naar de gezondheidszorg in 35 Europese landen.

Zo blijft een vrouw die in Nederland net is bevallen gemiddeld 1,9 dagen in het ziekenhuis tegenover een gemiddelde opnameduur van 3,6 dagen in de Europese Unie. Slowakije staat wat dit betreft bovenaan met 5,1 dagen. Een opname na een acute hartinfarct duurt in Nederland gemiddeld 5,6 dagen, in Duitsland is dat bijna het dubbele met 10,3 dagen.

Reden voor de verschillende opnameduren zijn onder meer praktische richtlijnen van ziekenhuizen en de manier waarop de ziekenhuiszorg in een land wordt bekostigd. De gemiddelde tijd dat een patiënt in het ziekenhuis ligt is in alle Europese landen uit het onderzoek tussen 2000 en 2012 gedaald.

2014-12-04