Dief aan de haal met ‘Nederlandse’ Picasso

Op een kunstbeurs in de Amerikaanse stad Miami is een zilveren bord van Pablo Picasso (1881 – 1973) gestolen. Het gaat om het werk Gezicht met Handen uit 1956, dat ongeveer zeventigduizend euro waard is. Het is eigendom van David Smith, een galeriehouder in Amsterdam, meldden Amerikaanse media.

De diefstal is gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens Art Basel, een grote beurs voor hedendaagse kunst. Donderdagavond hing het bord nog aan de wand, maar vrijdagochtend stuitte Smith op een lege houder. “k doe al m’n hele leven mee aan kunstshows”, zei Smith. “Er is nog nooit eerder iets van mij gestolen.”

De eigenaar van de Amsterdamse Leslie Smith Gallery heeft aangifte gedaan en de zaak aangekaart bij de organisatie. De lege houder is inmiddels gecontroleerd op vingerafdrukken. Er zijn geen opnames van beveiligingscamera’s en geen ooggetuigen van het incident.

Het kunstwerk is nummer zestien in een twintigdelige serie borden van de Spaanse meester.

2014-12-06