Geen straf voor schietende agent

Een politieagent uit Megen krijgt geen straf omdat hij twee jaar geleden in het Brabantse Nuland een verdachte Pool in zijn been schoot. De rechtbank in Den Bosch heeft dat maandag bepaald in een strafzaak tegen de 54-jarige politieman.

De Pool werd in zijn been geschoten toen de agent hem op de oprit van een huis vond aan het eind van een wilde achtervolging. De officier van justitie wilde de agent niet vervolgen, maar werd daar door het gerechtshof toe gedwongen na een klacht van de Pool.

De rechtbank oordeelt dat er geen reden was voor de agent om het dienstpistool te trekken. Maar omdat de Pool weigerde zijn handen te laten zien, de agent strak bleef aankijken en een onverwachte beweging maakte met zijn hand kon de indruk ontstaan dat er een aanval dreigde. De agent hoefde daarom niet te wachten en mocht zich verdedigen, aldus de rechtbank.

2014-12-08