Kanker ondanks afname doodsoorzaak nummer 1

Het aantal mensen dat vorig jaar stierf aan kanker was lager dan in 2012. Ondanks deze afname is kanker nog steeds doodsoorzaak nummer één in Nederland. In totaal stierven er ruim 42 duizend mensen (dertig procent van de sterfgevallen) aan de ziekte. Daarmee nam het aantal sterfgevallen met 2,4 procent af ten opzichte van het jaar 2012, meldt het CBS.

Na kanker stierven de meeste mensen aan hart- en vaatziekten (27 procent). Dit aantal was met ruim 38 duizend overledenen nagenoeg gelijk aan het aantal van 2012.

Opvallend is de sterke toename van het aantal sterfgevallen door dementie en hersenbloedingen. Het aantal mensen dat stierf als gevolg van een longontsteking nam juist af. In totaal overleden er 141 duizend mensen in Nederland in 2013.

2014-12-12