Zorgconflict kan uitlopen op kabinetscrisis

Op het Binnenhof wordt gevreesd dat het conflict over de weggestemde zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kan escaleren tot een kabinetscrisis. De drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden.

Woensdagochtend komt volgens ingewijden de Senaatsfractie bijeen voor overleg. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA zouden daarbij aanwezig zijn. Op enig moment zal ook Schippers zich daarbij aansluiten, is de verwachting.

Volgens ingewijden rond de coalitie is in het crisisberaad afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA’ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt woensdag al een kabinetscrisis.

Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.

2014-12-17