Wilders vervolgd wegens discriminatie

Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Dat heeft het OM in Den Haag donderdag bekendgemaakt.

Wilders werd begin december verhoord. Het OM maakte in oktober bekend dat het Wilders vanwege diens ‘minder Marokkanen’-uitlatingen op 19 maart verdenkt van ‘belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat’. Het OM zei er toen bij dat vervolging in de rede ligt.

Naar aanleiding van zijn uitlatingen werd ruim 6400 keer aangifte gedaan. “Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie”, aldus het OM, dat aantekent dat het verhoor geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Wilders heeft een verklaring overlegd en verder geen vragen van de Rijksrecherche beantwoord.

Wanneer de inhoudelijke zitting plaatsvindt is nog niet bekend.

2014-12-18