Categories Nieuws Artikelen

Nederlandse F-16’s bombardeerden Sinjar

Nederlandse F-16’s hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga brachten strijders van Islamitische Staat hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.

“Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn – gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan – uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16’s de afgelopen dagen”, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) die in Irak is.

Over de precieze inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen is niets bekendgemaakt. De inzet van de Nederlandse toestellen wordt volgens de bewindsman ‘door mijn gesprekspartners in Irak toegejuicht’.

In augustus grepen de Amerikanen in omdat op Mount Sinjar duizenden yezidi’s werden vastgehouden door IS. Daarna kwam een internationale coalitie tot stand om IS te bestrijden. Nederland doet daaraan mee met F-16’s en gaat Iraakse en Koerdische militairen trainen.

2014-12-22