Woonlasten stijgen minder dan inflatie

De woonlasten in 35 grote gemeenten stijgen het komend jaar gemiddeld met 0,8 procent en blijven daarmee achter bij de inflatie, die een procent is. In feite is er daardoor sprake van een lichte daling van de kosten voor onroerendzaakbelasting, rioolheffing en reinigingsheffing. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen vrijdag.

Het gemiddelde van 0,8 procent stijging komt neer op 5 euro. Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland in 2015 678 euro aan woonlasten aan de gemeente. Den Haag heeft volgens het COELO de laagste woonlasten (547 euro), Zaanstad de hoogste (820) euro.

Negen van de 35 grote gemeenten verlagen de woonlasten. In Amsterdam gaan ze het sterkst omlaag, met 2,8 procent. In Lelystad stijgen de lasten met 9,8 procent het meest.

2015-01-02