Rechters blijven bezorgd over gijzelingen

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt, ondanks eerder geuite zorgen van rechters, nog steeds om mensen op te sluiten die echt niet in staat zijn hun verkeersboetes te betalen. Dat blijkt uit een rondgang langs kantonrechters door de Raad voor de Rechtspraak.

Het gaat om mensen met bijvoorbeeld grote schulden of psychische problemen en zelfs daklozen. De zogeheten gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel voor mensen die niet de wil hebben om te betalen. Na een verblijf in de cel is de boete niet voldaan, maar blijft die gewoon staan.

Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak krijgen de rechters maar ‘incidenteel een goed onderbouwd dossier waaruit blijkt dat iemand niet wil betalen in plaats van niet kan betalen’. De rechters willen dat het Openbaar Ministerie bij een verzoek tot gijzeling aannemelijk maakt dat iemand echt niet de wil heeft de boete te voldoen.

2015-01-02