NVJ: oppakken Nederlandse journaliste in Turkije is alarmerend

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de arrestatie van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije ‘zeer alarmerend’ . De vereniging zegt dat het de eerste keer is dat een Nederlandse journalist in dat land op deze manier wordt aangepakt.

“Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten”, verklaart algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. “Maar nu lijken buitenlandse journalisten het volgende slachtoffer te zijn, met het oppakken en doorzoeken van woningen als nieuwe stappen. Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid.”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) is geschrokken van de arrestatie van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije, dinsdag. Hij laat dit in een eerste reactie op Twitter weten.

Koenders is nu op bezoek in Turkije en zal de kwestie meteen aankaarten bij zijn collega, kondigde hij aan.

2015-01-06