(Door Novum) President Recep Tayyip Erdogan stelde dinsdag tegenover Turkse ambassadeurs dat de pers in Europa en andere landen niet zo vrij is als in Turkije. De ervaringen echter leren dat de persvrijheid in Turkije voortdurend onder druk staat. Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije is gearresteerd. Zij publiceerde vorig jaar een boek over de achtergestelde positie van de Koerden in het land.
Eind vorig jaar werden de media het nieuwe doelwit in de campagne van Erdogan tegen de aanhangers van zijn vroegere bondgenoot, de gematigde islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Nadat eerder al rechters, officieren van justitie en anderen die banden hebben met Gülens Hizmet-beweging, waren aangehouden, werden in december invallen gedaan bij media die nauw met Gülen verbonden zijn. Zeker 23 mensen, onder wie journalisten, werden aangehouden.
Volgens Erdogan waren de acties een noodzakelijk antwoord op ‘vuile zaken’ bij politieke tegenstanders. De president wees elk verwijt van de hand dat de invallen ook maar iets met beperking van de persvrijheid te maken hadden.
In zijn toespraak tot de ambassadeurs dinsdag zei hij volgens de krant Hürriyet dat er mensen zijn die zich op persvrijheid beroepen, maar in werkelijkheid Turkije proberen te belasteren. Tegen hen moet worden opgetreden, aldus de president. Hij hield de ambassadeurs voor dat ook in Duitsland, de Verenigde Staten en Rusland niet ongestraft presidenten kunnen worden aangevallen.
Het Turkije Instituut in Leiden stelde drie jaar geleden dat er toen tussen de zeventig en honderd journalisten op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten in Turkse gevangenissen vastzaten. Zij waren aangehouden wegens sympathie voor of mogelijk lidmaatschap van een organisatie als het ultranationalistische netwerk Ergenekon of de terroristische Koerdische Arbeiderspartij PKK.
(Artikel geschreven door NOVUM)
2015-01-06