Aboutaleb: ‘Pen en potlood zijn sterker dan wapens’

“Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.” 

Dit zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag op Plein 1940 als protest tegen de bloedige aanslag in Parijs. Hij stelde dat het doden van onschuldige mensen, waar ook ter wereld, nooit met gelatenheid mag worden gadegeslagen. 

“Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven. Dat we hun angst en woede begrijpen en hun verdriet voelen; dat we deze laffe daad met kracht veroordelen.” 

Hij riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen ‘om met mij voor te gaan in de strijd’. “Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.” 

2015-01-08