Protesten in tientallen gemeenten

Duizenden mensen zijn donderdag in actie gekomen naar aanleiding van de aanslag woensdag in Parijs. Er zijn bijeenkomsten in tientallen gemeenten.

In Groningen kwamen 2000 tot 3000 mensen op de bijeenkomst in de stad af. Niet alleen burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is daar, maar ook ongeveer 14 van zijn collega’s uit de regio.

In Maastricht kwamen ongeveer 500 mensen naar het centrum van de stad, de actie in Roermond bracht enkele tientallen mensen op de been. Op en rond het Domplein in Utrecht verzamelden zich ook ongeveer 2000 tot 3000 belangstellenden.

Niet overal is sprake van een demonstratie, sommige gemeenten hebben ervoor gekozen een minuut stilte te houden in of bij het gemeentehuis. Een enkele gemeente besloot een condoleanceregister te openen.

Onder de deelnemende gemeenten zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem, Maastricht, Roermond, Weert, Venlo, Meerssen, Den Bosch, Leiden, Zoetermeer, Enschede, Oostzaan, Haarlem, Noordoostpolder, Elburg, Nijmegen, Zeewolde, Rhenen, Lelystad, Landsmeer, Leeuwarden, Raalte, Alblasserdam, Delft, Heerenveen, Tilburg, Assen, Zwolle, Bergen op Zoom, Rijswijk (zh), Apeldoorn, Maassluis, Hoorn, Rijssen-Holten, Gouda, Alphen aan den Rijn, Wassenaar, Waddinxveen, Purmerend, Middelburg, Hilversum, Amersfoort, Sneek, Lichtenvoorde, Breda, Eindhoven en Dordrecht. In sommige regio´s is één bijeenkomst waar bestuurders en inwoners van omliggende gemeenten terechtkunnen.

2015-01-08