Tienduizenden protesteren na aanslag Parijs

Tienduizenden mensen hebben donderdagavond in plaatsen in heel het land hun afschuw geuit over de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Zo kwamen op en rond de Dam in Amsterdam ongeveer 18.000 demonstranten bij elkaar. Op de Dam stonden grote schermen, waarop beelden uit Parijs en cartoons te zien waren.

Premier Mark Rutte (VVD) sprak tijdens de betoging over ‘een barbaarse aanslag die ons allemaal raakt’. Hij had het over een ‘laffe moord’ op ’twaalf poortwachters van de vrijheid’. Rutte noemde de vrijheid van meningsuiting ‘de kern van echte vrijheid’ en ‘het ultieme bewijs van onze beschaving’. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg verklaarde ten overstaan van de menigte dat ‘de kille executie van onze Franse collega’s, bezig met het bewaken van onze veiligheid’, hem wooedend maakt.

Onder de aanwezigen waren veel politieagenten en veel journalisten. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat de mensen er als één Charlie staan. “Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen. Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier.”

In Rotterdam zei burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen, is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten. Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven.” Hij richtte zich ook even in het Frans tot de Fransen.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag sprak tijdens een betoging op het Plein: “Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking.”

2015-01-08