Rutte: dit is geen strijd met de islam

Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam. Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. “We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen”, aldus de premier.

Rutte zei dat hij een term als ‘oorlog’ hier nooit zal gebruiken. PVV-leider Geert Wilders had woensdag snel na het bloedbad bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs getwitterd dat we in oorlog zijn.

Rutte weigerde zich ook aan te sluiten bij een oproep eerder deze week van oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die stelde dat er meer kritiek op de islam en de Koran nodig is. Rutte wilde alleen de ‘feitelijke constatering’ maken dat er binnen de islam minder ruimte is voor kritiek.

2015-01-11