’IND bracht kinderen onnodig in gevaar’

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft drie meisjes van 9, 10 en 11 jaar onnodig in gevaar gebracht voordat ze herenigd konden worden met hun Somalische moeder die in Nederland woont. Dat stelt de Kinderombudsman in een rapport dat woensdag verscheen.

De moeder had gezinshereniging aangevraagd voor haar kinderen, die nog in Jemen woonden. De meisjes moesten volgens de regels van de IND eerst naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, reizen om met een dna-test te bewijzen dat zij inderdaad de kinderen zijn van de vrouw.

“De IND heeft met deze starre houding deze meisjes onnodig in gevaar gebracht, terwijl er wel degelijk mogelijkheden waren om in Jemen een dna-test af te nemen”, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. De meisjes zijn inmiddels herenigd met hun moeder in Nederland.

2015-01-14