Politietop: wij zijn berekend op dreiging

De politie is berekend en voorbereid op de heersende dreiging in Nederland. Zowel die vanuit terroristische als criminele hoek, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik donderdag.

Hij reageert onder meer op de terreur in Frankrijk, terreurdreiging in Nederland en het toenemende geweld van zware criminelen. Hij wijst er op dat honderd procent veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet zich woensdagavond in soortgelijke bewoordingen uit in de Tweede Kamer. Hij zag geen reden voor bijvoorbeeld extra bewapening van agenten.

“Wij zijn maximaal voorbereid”, zegt Bik op zijn beurt. “Het voorkomen van geweld speelt daarin juist een hele belangrijke rol. We houden zeven dagen per week, 24 uur per dag onze informatiepositie op peil. Dat doen we onder meer door social media te scannen en mogelijke signalen van radicalen op te vangen. Om geweld te voorkomen is heel belangrijk om onze informatiepositie goed op orde te hebben.”

2015-01-15