Koenders dreigde Turkije direct te verlaten

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft gedreigd Turkije stante pede te verlaten toen tijdens zijn bezoek begin deze maand de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink werd vastgenomen. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

“Ik heb op het punt gestaan om weg te gaan”, aldus de bewindsman. Als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten zou hij vertrekken, liet hij zijn Turkse gesprekspartners weten toen hij op de hoogte was gesteld van de aanhouding van de correspondente.

De in de Turkse-Koerdische stad Diyarbakir wonende Geerdink werd kort daarop vrijgelaten. Een dag later werd opnieuw een Nederlandse verslaggever opgepakt. Dat was volgens Koenders ‘beroerd’ om te horen. Ook deze Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulger kwam snel weer vrij.

2015-01-15