Tientallen in de rij voor Charlie Hebdo

De nieuwste editie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vloog vrijdagochtend de winkels uit. Het weekblad was bij veel boekhandels en kiosken in een mum van tijd uitverkocht. “Het was een gekkenhuis, het liep echt storm”, zei een woordvoerder van AKO. Het concern is verantwoordelijk voor de verkoop van een groot deel van de totale Nederlandse oplage van vijfhonderd exemplaren.

 

De vestigingen gingen al vroeg open. Bij boekhandels op Amsterdam Centraal Station stonden vrijdag tientallen mensen in de rij om een exemplaar te scoren. Toen de winkels om 06.30 uur opengingen, was het blad binnen een paar minuten uitverkocht. Eén filiaal had 25 exemplaren ingekocht en moest de laatste wachtenden in de rij teleurstellen. “Gezien de geringe oplage in Nederland was dat onvermijdelijk”, aldus AKO-directeur Sjaak Mark.

 

Ook bij zo’n negen Bruna-winkels stonden er rijen en ging het blad rap over de toonbank. “De exemplaren waren binnen tien minuten weg”, zei een woordvoerster. Bij andere boekhandels, zoals Scheltema en Athenaeum in Amsterdam, was het weekblad van tevoren al gereserveerd. Zo kreeg Scheltema tien exemplaren toebedeeld. De Franse boekhandel Le Temps Retrouvé in Amsterdam had vijftien exemplaren op de kop weten te tikken via vrienden in Parijs, die ook al allemaal zijn verkocht.

 

De verkoop van het blad had volgens AKO veel voeten in de aarde wat betreft veiligheid van klanten en personeel. Zo waren er bij de verkooppunten op Schiphol marechaussees aanwezig die een oogje in het zeil hielden.

 

De belangstellenden zeiden dat ze het eerste nummer na de aanslag in Parijs van vorige week woensdag vooral willen hebben omdat het zo’n historische uitgave is. Een andere reden dat mensen het Franse satirische tijdschrift nu willen hebben, is om er zelf een mening over te kunnen vormen. De meesten hebben het blad nooit eerder gelezen.

 

De Charlie Hebdo is nog wel te koop op Marktplaats. Er zijn zelfs adverteerders die vrijdagochtend in de rij hebben gestaan en het weekblad nu te koop aanbieden, soms voor woekerprijzen. Ook op Ebay wordt nummer 1778 van het weekblad tientallen keren aangeboden. Het tijdschrift is eveneens op internet illegaal te downloaden.

 

 2015-01-16