‘Geen herziening ter dood veroordeelde Nederlander’ (update)

De in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei heeft geen herzieningsverzoek mogen indienen tegen zijn straf. Zijn Indonesische advocaten werden daar niet toe in staat gesteld, meldt de Nederlandse advocaat Bart Stapert vrijdag.

Een toelichting hiervoor is niet gegeven, aldus Stapert. Hij is inmiddels ook in Indonesië.

Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd, hebben de autoriteiten in Indonesië aangekondigd. “We proberen alles te doen om het leven van deze meneer te redden”, reageerde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag op het nieuws.

Ook premier Mark Rutte is bij de zaak betrokken. Koenders probeert al langer de executie te voorkomen en heeft er ook contact over met andere landen, zoals Brazilië, van wie onderdanen dreigen te worden terechtgesteld.

2015-01-16

 

UPDATE:

De Nederlander Ang Kiem Soei is zondag om 0.30 lokale tijd in Indonesië geëxecuteerd. Ang kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Hij werd samen met nog vijf anderen door een vuurpeloton gedood.

 De Nederlandse advocaat van Ang Kiem Soei, Bart Stapert, bracht het nieuws van de executie naar buiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon zaterdagavond geen reactie geven omdat het nog niet formeel is geïnformeerd. Stapert had eerder op de dag afscheid genomen van zijn cliënt. Volgens de advocaat was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

 Verschillende politici spraken hun afschuw over de executie uit. Zo liet Tweede Kamerlid voor D66 Sjoerd Sjoerdsma weten ‘geschokt en teleurgesteld’ te zijn. “Dat is een wrede en onmenselijke straf. Voor D66 is duidelijk dat dit consequenties moet hebben voor de Nederlandse relatie met Indonesië”, aldus Sjoerdsma.

 Kamerlid Raymond Knoops (CDA): “Naar onze informatie is er door de Nederlandse regering alles aan gedaan om de executie te voorkomen. Wij keuren de doodstraf af.”

 Volgens Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP, doet Indonesië met de executie een stap terug in de tijd. “Het was al een tijd geleden dat de doodstraf was uitgevoerd in Indonesië en je hoopt dan dat dat zo blijft. Nu voor dit slechtst denkbare scenario is gekozen, moeten de handelsbetrekkingen met Indonesië worden bekeken”, aldus Van Bommel.

 Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitte zaterdag haar teleurstelling. “Wij vinden het jammer dat Indonesië het moratorium op de doodstraf heeft geschonden en dat het land zich keert tegen de trend wereldwijd op afschaffing van de doodstraf”, aldus een woordvoerder.

 Dominee Peter Middelkoop van de christelijke organisatie Epafras liet weten te doen te hebben met de familie van de Nederlander. Epafras had nog geprobeerd met een petitie de executie van Ang te voorkomen. Bijna 6000 mensen hebben de online petitie ondertekend.

2015-01-17