Duitsland pakt twee Turken op om terreur

De Duitse politie heeft twee Turkse mannen opgepakt die ervan worden verdacht mensen te hebben gerekruteerd voor de jihad. Ook zou het duo materieel en geld hebben verzameld voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.

 

De twee mannen werden vrijdag van hun bed gelicht bij een reeks invallen in Berlijn. Elf woningen werden doorzocht en 250 agenten waren bij de actie betrokken. Aan de invallen ging een maandenlang onderzoek naar een kleine groep extremisten in Berlijn vooraf.

 

De leider van de groep, die wordt aangeduid als de 41-jarige Ismet D., wordt ervan beschuldigd een groep overwegend Turkse en Russische burgers te hebben geronseld voor de strijden tegen de ‘ongelovigen’ in Syrië. De 43-jarige Emin F. wordt ervan beschuldigd als een soort penningmeester te zijn opgetreden.

 

Onder de mensen die werden gerekruteerd was onder anderen Murat S., een 40-jarige Turk die in september werd opgepakt toen hij terugkeerde uit Syrië waar hij zou hebben deelgenomen aan de jihad.

 

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het tweetal aanslagen wilde plegen in Duitsland. Drie anderen worden in de gaten gehouden, maar de autoriteiten hebben vooralsnog onvoldoende bewijs om ze in hechtenis te nemen.

 

Bij een inval in Wolfsburg, die volgens de politie niets te maken had met de inval in Berlijn, werd een 26-jarige Duits-Tunesische man opgepakt. Hij zou in 2014 naar Syrië zijn gereisd om daar aan de jihad deel te nemen. De man, Ayub B., zou niet van plan zijn geweest aanslagen te plegen.

 

BERLIJN 16-01-2014