‘Hof moet oordelen over gedode Ali Akgün’

Advocaat Nico Meijering heeft het Amsterdamse gerechtshof vrijdag een opmerkelijk verzoek gedaan: hij wil dat het gerechtshof zich in het liquidatieproces Passage uitlaat over de schuldvraag ten aanzien van de in december doodgeschoten verdachte Ali Akgün.

De 40-jarige Akgün werd op 24 december in Istanbul geliquideerd. Hij gold als een van de hoofdverdachten in Passage en werd door het Openbaar Ministerie verdacht van het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties. De rechtbank sprak hem daarvan vrij.

Meijering baseerde zich op een e-mail van Akgüns weduwe. Zij hekelde de manier waarop justitie met haar man is omgesprongen. Hij heeft geen eerlijk proces gehad, is erin geluisd door de kroongetuigen en het OM was er slechts op uit Akgün ‘linksom of rechtsom veroordeeld te krijgen’, schrijft de vrouw.

2015-01-16