Van der Laan: wapens door open grenzen

De Amsterdamse burgemeester Eberhart van de Laan vindt dat het in zijn stad steeds makkelijker wordt om aan automatische vuurwapens te komen. Dat komt door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa. Bovendien zijn de structuren van de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan weggevallen. Hij heeft dat geschreven op vragen van CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari.

Aanleiding voor haar vragen waren het aantal zeer gewelddadige incidenten in Amsterdam waarbij met automatische vuurwapens is geschoten.

Volgens Van der Laan is het ‘een zeer zorgelijke ontwikkeling dat de wapens in de openbare ruimte gebruikt worden, waarbij burgers ernstig gevaar lopen’. Als een automatisch wapen in beslag wordt genomen, wordt via Interpol geprobeerd om de herkomst te achterhalen, schrijft Van der Laan.

2015-01-20