Koenders spreekt in New York over toekomst VN

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken brengt een tweedaags bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Hij houdt een toespraak over de toekomst van deze internationale organisatie, die in 1945 werd opgericht. Ook spreekt hij VN-topman Ban Ki-moon.

De VN heeft in het zeventigjarig bestaan veel bereikt, maar de organisatie ‘staat nu ook voor de noodzaak fors te hervormen om toekomstige uitdagingen aan te kunnen’, stelde Koenders dinsdag aan het begin van zijn bezoek.

Ondertussen zien de VN en de lidstaten zich geconfronteerd met conflicten in onder meer Syrië, Nigeria, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Parijs moet dit jaar bovendien een nieuw klimaatverdrag worden ondertekend en daarnaast moeten er nieuwe afspraken komen om problemen als armoede de wereld uit te helpen, aldus de minister.

Hij zal in New York ook praten over de hervorming van VN-vredesoperaties. Die missies zijn volgens Koenders hard nodig, maar kunnen beter. Nederland, dat momenteel meedoet aan de VN-vredesmissie in Mali in West-Afrika, houdt in februari een conferentie over deze missies zodat deelnemende landen van elkaars aanpak kunnen leren.

Daarbij zal er ook aandacht zijn voor de rol van vrouwen in vrede en het beëindigen van gewapende conflicten. “Vaak zitten ze niet aan de tafel bij vredesonderhandelingen. Dat moet anders”, constateert Koenders, die de VN-missie in Mali leidde voordat hij minister werd. Eerder was hij onder meer speciaal vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust.

2015-01-20